Jag har provat HP Stream med Windows 10 S. Den står sig inte bara bra i jämförelse med en likvärdig Chromebook, den är avsevärt bättre i flera avseenden. Dessutom kostar den halva priset och ger eleverna en naturlig progression mot att använda Windows 10 i högre skolformer och i förlängningen arbetslivet.

Programmering

Det går utmärkt att programmera på Streamen. Med appen #code kan du och eleverna koda i en rad olika språk: Python, C#, Swift, HTML/CSS, mm. Du kan även att koda Micro:bit via webbgränssnittet. Scratch funkar på både Streamen och Chromebooken.

Köra Linux på den

Ibland vill man låta eleverna prova nya miljöer. Med hjälp av en LiveUSB kan de boota från en USB-sticka med t ex Ubuntu och prova att köra i Linuxmiljö. Där kan man träna på allt från terminalkommandon till att koda i Python.

Office 365

Microsofts molnbaserade office-suite med allt från Word till Teams är väl integrerat i Windows 10 och apparna går naturligtvis att ladda ned från Store. Att vara i en bekant miljö ger många fördelar allt från att eleverna hittar och kan hantera systemet till att den lokala IT-supporten har koll på läget från dag ett. Ett stort plus är oxå att det går att uppdatera Windows 10 S till Windows 10 Pro och då få möjligheten att kunna inställa program, integreras i befintlig infrastruktur, mm.

Minecraft

Det är inga problem att installera och köra Minecraft Education på Streamen och det flyter riktigt fint. Ett tips är att använda en extern mus när du kör Minecraft det gör det lättare att navigera och orientera sig i världen.

Priset

Det är anmärkningsvärt att man så mycket dator med så mycket funktion som Streamen ger jämfört med en Chromebook för halva priset (se jämförelse nedan). Naturligtvis skiljer sig behoven mellan olika skolor och är din skola inkörd på Chromebooks och GAFE är det nog klokt att fortsätta på den banan. Står ni inför en större satsning mot grundskola så kan det vara värt besväret att titta lite närmare på vilka alternativ som finns.

Stream vs Chromebook

Priser och uppgifter från Atea:
 Streamen: https://www.atea.se/eshop/product/hp-stream-pro-11-g4/?prodid=1823781
 Chromebooken: https://www.atea.se/eshop/product/hp-chromebook-x360-11-g1/?prodid=1838230